Vraag: Mag je een testuitslag opvragen van een medewerker?
Antwoord: Dit mag niet van de Autoriteit Persoonsgegevens. (AVG) Het is namelijk  een privacy gevoelig gegeven.

Advies: Je kunt wel een werknemer vragen in bepaalde omstandigheden of hij/zij  zich wil laten testen.
Je kunt dan niet vragen of je de uitslag mag zien maar als iemand op kantoor niest of uit zich zelf aangeeft ik voel mij niet lekker en ik moet thuis blijven, dan kan je gewoon vragen of die zich wil laten testen. Zodat beide partijen daar zekerheid en duidelijkheid in krijgen.
Het is namelijk ook gewoon een vraagstuk waar we met z’n allen nu gewoon mee te doen hebben.

Vervolg vraag op bovenstaande:
Een medewerker heeft in zijn proeftijd gelogen over de uitslag en was dus positief getest waardoor zijn contract is verlengd. Mag je daardoor dan alsnog zijn/haar contract beëindigen? Aangezien hij of zij gelogen heeft en eigenlijk ook zijn collega’s in risico heeft gebracht.
Antwoord: Met dit verhaal kom je uiteindelijk bij de Kantonrechter terecht. Jij wil de werknemer op staande voet ontslagen en de werknemer vind dit  te ver gaan en roept de vernietiging in. Kantonrechter zal vervolgens het verhaal van beide partijen aanhoren en bepalen of dit een reden is om het contract te beëindigen. Werkgever trekt hierin vaak aan het kortste eind.

Vraag: Valt een quarantaine verplichting onder op te nemen vrije dagen of onder ziekte verzuim?
Antwoord: Geen van beide! Even vanuit gaande dat diegene in quarantaine moet vanwege dat er iemand in zijn directe omgeving Corona heeft. Het is een suggestie/aanbeveling van de overheid om thuis te blijven..

Vervolg vraag op bovenstaande:
Maar hoe zit dat nou als een werknemer zijn arbeid niet kan verrichten “corona gerelateerd”. Iin  wiens risicosfeer valt dat dan?
Antwoord: Kantonrechters die vinden tot op heden in het algemeen dat dit niet tot de risicosfeer behoort  van de werknemer.  En als het niet in de risicosfeer van de werknemer valt, dan heb je te maken met een hoofdregel in het arbeidsrecht en dat is dat de werkgever gewoon loon moet betalen. `Geen arbeid, geen loon` kan alleen als het in de risicosfeer valt van de werknemer.

Advies: Van de  werknemer mag je in een bijzondere situatie zoals deze,  best verlangen dat hij/zij meedenkt met de werkgever. Quarantaine betekend niet gelijk dat iemand niet thuis kan werken . Je moet thuis blijven op advies van de overheid. Vooral in het begin van de eerst lockdown, werden alle afspraken afgezegd, iedereen was thuis. Half aan het werk en half niet. Het was mooi weer, dus men was ook aan het genieten van het mooie weer. Kost de werkgever geld en richting de zomervakantie heeft iedereen opgespaarde vrije dagen. Dit gaan we nu ook krijgen met die voorjaarsvakantie. Dit kan natuurlijk voor veel branches helemaal niet uit om dit op het verkeerde moment weer voor je kiezen te krijgen. Mag ik dit afdwingen als werkgever en kan ik juridisch zeggen van je slikt het maar in? Nee, maar je kunt wel met jouw personeel om tafel gaan. En bijvoorbeeld voorstellen: als jullie nu allemaal 1 dag in de week vrij nemen, dan krijg je de helft van mij en de helft neem je zelf op je. Want help mij ook als werkgever, heb ook begrip voor mijn situatie. Dus ga het gesprek met je werknemers aan en probeer tot een evenwicht te komen!

Vraag: Hoe te handelen als een medewerker naar een (illegaal) feest gaat en dan in quarantaine moet of erger besmet raakt. Is dat dan opzet en kan je als werkgever dan zeggen van ik betaal geen loon?
Antwoord: Als iemand naar een ”illegaal” feest gaat waardoor hij of zij daarna in quarantaine moet of erger nog, Corona heeft oplopen, dan voelt de s werkgever dit  als “voorwaardelijk” opzet. Een werknemer zal ook toegeven  dat hij dom heeft gehandeld en dat hij dat  niet had moeten doen en wellicht toont hij ook begrip. . Maar bij een loonstop zal  hij naar een rechtshulpverlener gaan  en die zal uitleggen dat een loonstop alleen gerechtvaardigd is als iemand `opzettelijk` arbeidsongeschikt is geworden.  Dit zal ook het oordeel zijn van de kantonrechter. .

Advies: Arbeidsrechtelijk kun je dit niet oplossen maar ga ook hier het gesprek aan met je werknemer. Wijs hem op zijn verantwoordelijkheden. Maak hier afspraken over, spreek af wat er gebeurt als die gene wel naar een illegaal feest gaat of op een andere manier zich niet aan de regels houdt. Dat er dan bijvoorbeeld sancties opstaan. Probeer het op voorhand te tackelen om zo juridische stappen te voorkomen.
De afspraken die je met je werknemer maakt n.a.v. een gesprek zou je ook onderling kunnen vastleggen. Mocht je dan bij een kantonrechter terecht komen, dan ga je wel de goede kant op. Die zal dan wel zeggen van, maar jij als werknemer hebt hiermee ingestemd en dit ook vastgelegd. Dit weegt zeker mee. Biedt nog geen zekerheid, maar een getekende overeenkomst ligt er dan wel.

Voorbeeld: UMCG heeft voordat wij al wisten dat de eerste golf kwam, personeel verboden om naar sociale bijeenkomsten te gaan. Ze hebben bijna met niemand hier problemen mee gehad, dit werkte voor de groep ook goed.

Pro actief handelen!

Vraag: Wat zijn de verplichtingen van de werkgever voor een goede werkplek thuis?
Antwoord: Deze verplichting hangt eigenlijk samen met de wens van de werkgever dat de werknemer thuis productief is. Dat die thuis aan de slag kan. Als we de richtlijnen moeten opvolgen met ga maar zoveel mogelijk thuis werken, maar iemand heeft die faciliteiten thuis niet hiervoor, dan doe je er als verstandige werkgever er goed aan omdat te faciliteren.

Vervolg vraag op bovenstaande:

Hoe zit het met kleine kinderen? Ik kan thuis mijn werk niet net zo goed uitvoeren als op kantoor. Vanwege o.a. thuis school van mijn kleine kinderen. Hoe pak je dit aan?
Antwoord: Ga ook dan in overleg met elkaar. Werknemer geeft aan:  ik kan niet fulltime thuis werken, want mijn kinderen hebben mij nodig voor hun schoolwerk etc. Dit alles ligt in principe in het domein van de werknemer, want hij/zij heeft dat probleem. Maar ga in overleg en vraag bijvoorbeeld kan ik mijn arbeidstijden verschuiven om toch aan de  uren te komen. Bijvoorbeeld wat taken in het weekend of in de avond. In overleg is veel mogelijk.


TIP! Voor bedrijven die het nu financieel zwaar hebben: Er valt nu nog extreem veel te saneren. Heel veel schulden vallen nu weg te strepen. Als je dat over 2 maanden nog een keer wilt proberen, ben je te laat! Dan is het bijltjesdag en is de rest weer over de hobbel heen en gaan de banken los en gaat die regeling van de fiscus in. Dus nu actie ondernemen! Er zijn nu regelingen hiervoor. Zodra die er niet meer zijn, is het einde oefening.